Skip to main content

PPL utbildning innebär att den som genomför utbildningen tillåts flyga flygplan för privat bruk. Utbildningen tar mellan 3-6 månader att genomföra (till stor del beroende på vädret under utbildningstiden) och består av två delar.

Teoretisk PPL

Den teoretiska delen i PPL utbildningen består av klassisk klassrumsundervisning. Här lär man sig allt inom flyg, flygets historia, aerodynamik, radiokommunikation och andra teoretiska delar för att flyga ett flygplan.

Praktisk PPL

Den praktiska delen är, precis som det låter, den del där man som elev lär sig att flyga ett flygplan. Take-off, landning, färdplan, instrumentavläsning, kommunikation med marken och andra aspekter utövas.

För att bli godkänd som pilot för privatflyg krävs att du som elev har vissa grundläggande kunskaper. Dessa innefattar:

  • Medical Class 2
  • Matematik (grundkunskaper motsvarande gymnasienivå)
  • Fysik (grundkunskaper motsvarande gymnasienivå)
  • Engelska (grundkunskaper motsvarande gymnasienivå)

Saknar du behörighet i dessa ämnen går det istället bra att göra ett introduktionstest. Ett introduktionstest går att göra hos Flygupplevelse som också erbjuder det som en del i deras utbildningspaket ”Privatflyg certifikat (PPL)”.

Efter godkänt utbildningsprov kommer du med hjälp av Transportstyrelsen att få ett utskrivet och hemskickat Certifikat för privatflyg. Detta är ditt ”körkort för luften” och innebär att du är tillåten att framföra flygplan för privat bruk.

Lycka till med din PPL utbildning!